Je boek is zeer leesbaar en begrijpelijk en houdt uitstekend de balans tussen techniek en organisatie in evenwicht (waar veel publicaties de neiging hebben om teveel naar techniek door te slaan). Het boek is fijn volledig en slaagt er desondanks in om best wat diepgang te hebben! Je insteek met behulp van de acronymen vind ik een goede vondst en eigenlijk best vernieuwend. De opbouw van de hoofdstukken is ook erg logisch, overzichtelijk en duidelijk.

Jos Haring
user-image

Het boek Grip op informatiebeveiliging heb ik gekocht omdat ik nieuwsgierig was naar de inhoud van het boek. Dit omdat ik de schrijver van het boek ken als een gedreven enthousiaste trainer in informatiebeveiliging die het onderwerp voor iedereen begrijpelijke maakt.

Of je nu je eerste stappen maakt in informatiebeveiliging, of je bent al langer werkzaam bent, het boek is echt een aanrader. Het legt in drie 3 stappen uit hoe je een goede basis kunt leggen voor je informatiebeveiliging. Men hoeft niet bang te zijn dat als lezer verdrinkt in allemaal moeilijke begrippen of afkortingen. Alles wordt gewoon duidelijk en helder verwoord. Het helpt de lezer met het inzichtelijk te krijgen wat er allemaal bij komt kijken bij informatiebeveiliging.

Ik zou dit boek echt aanraden voor mensen die meer willen weten over de in en outs van informatiebeveiliging. Dit boek is een goede start voor mensen die een carrière ambiëren in de informatiebeveiliging, of voor mensen die een solide basis willen hebben als ze met de experts om tafel zitten.

Ulbe Damen ISO Renewi
user-image

Ik kocht het boek 'Grip op informatiebeveiliging', omdat ik geheel toevallig zakelijk in contact kwam met Mark. Naar aanleiding van dat gesprek bleek het door Mark geschreven boek een uitkomst voor één mijn ondernemingen in oprichting. Deze onderneming zal MKB/ZZP d.m.v. een certificeringsprogramma instaat stellen aantoonbaar te werken aan hun cyberweerbaarheid. Ik vind, zeker na het lezen van allerlei andere moeilijk te begrijpen en te theoretische boeken over ISO, NEN etc., een verademing en een openbaring. Het boek is dusdanig geschreven dat ook een leek (zoals ik was) begrip krijgt van de stappen die genomen moeten worden om bedrijfsmatig de informatiebeveiliging op een hoger niveau te brengen. Gebruik het boek als een naslagwerk om bepaalde zaken nog eens na te lezen. Mark is in staat gebleken om de soms gortdroge en gecompliceerde materie op een luchtige manier te verwoorden zodat ook ‘niet vakmensen’ de essentie gaan begrijpen en (uiteindelijk) gaan toepassen. Ik kan ‘Grip op informatiebeveiliging’ voor eenieder die wil/moet werken aan het verhogen van zijn/haar bedrijfsmatige informatiebeveiliging van harte aanbevelen.

Rob Eijkelhof Owner YourNBR
user-image

Er komen niet erg veel boeken uit in de Nederlandse taal over informatiebeveiliging. Ik was dan ook erg benieuwd naar het boek 'Grip op informatiebeveiliging' van Mark Tissink. Om mijn kennis bij te houden lees ik erg veel boeken en artikelen over informatiebeveiliging. Het gaat dan al snel om hele specifieke onderwerpen. Het boek van Mark is een hele goede aanwinst voor degene die een overzicht wil hebben van het vakgebied, het is praktisch van opzet en gebruikt voorbeelden die erg toegankelijk zijn. Ik raad dit boek aan als je als beginnende informatiebeveiliger meer zicht wil hebben op het vakgebied en ik vind het een aanrader voor de opdrachtgevers van infomatiebeveiligers die niet zo thuis zijn in het denken in risico's en het vooral een IT-feestje vinden. Misschien een mooi geschenk waarna je een prima aanleiding hebt om het goede gesprek te voeren!

Erwin Laros
user-image

Ik kocht het boek 'Grip op informatiebeveiliging' allereerst omdat ik Mark als collega heb leren waarderen als iemand die haarscherp kan analyseren, maar grote IB-onderwerpen (inclusief Privacy) eenvoudig naar de essentie kan vertalen. Dit boek is een aanrader voor diegenen die dat overzicht zoeken en ook zelf de vertaling willen maken van IB en Privacy risico’s naar wat dit betekent voor het verantwoordelijk management. Het boek leest daarbij heel prettig en geeft naast praktische handvatten ook kapstokken (ezelsbruggen) om het te kunnen onthouden en toepassen in de praktijk.

Henk de Bie CISO NVWA
user-image

Na het lezen van het eerste hoofdstuk begrijp je direct wat informatiebeveiliging is en waar de verantwoordelijkheden en relaties binnen de organisatie liggen. Hierdoor helpt het boek mij, in de rol van Functionaris Gegevensbescherming, om het groter geheel te zien en de juiste vragen te kunnen stellen binnen de organisatie en als sparringpartner van de CISO te fungeren. Het boek leest lekker weg in begrijpelijk taal. Een aanrader voor niet- security specialisten, verantwoordelijke managers en andere geïnteresseerden.

Annuska van den Eijnden Functionaris Gegevensbescherming Gemeente Waalre, Privacy Consultant Parell Groep B.V.
user-image

Het boek grip op informatiebeveiliging zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen binnen de overheid. Niet alleen omdat het helder geschreven is en informatiebeveiliging toegankelijk maakt voor iedereen, maar vooral door het verbinden van leiderschap met de benodigde stappen om een weerbare en veilige omgeving te creëren. In mijn werk als adviseur binnen de lokale overheid merk ik dat het maken van fouten en in grote mate vermijden van welk risico dan ook niet zelden leidt tot onwerkbare processen en het steeds opnieuw aanschaffen van ICT systemen die gouden bergen beloven. Dit boek biedt concrete stappen om vanuit leiderschap proactief de juiste keuzes te maken

Patricia Braat Procesbegeleider & eigenaar, BTeken
user-image

Een vers perspectief welke informatiebeveiliging in de juiste bredere context plaatst - zonder je te vertellen wat je wel of niet móet doen. Mark neemt je mee door de gangpaden van jouw organisatie en helpt je jouw eigen paradigma te verschuiven. Met praktische handvatten, begrijpelijke taal en zonder wollig te worden, kan dit boek iets op jouw salontafel toevoegen zelfs als je (nog) geen IB-professional bent.

Albert Groen Adviseur Informatiebeveiliging, Dienst Justitiële Inrichtingen
user-image

Eindelijk een boek over informatiebeveiliging dat even toegankelijk als compleet is. Prachtig gepresenteerd middels een routekaart op een duidelijke en pragmatische manier. Een soepele mix van informatiebeveiliging, risicomanagement én leiderschap besprenkeld met praktijkvoorbeelden maakt het boek bijzonder boeiend

Maike van Zutphen Compliance/Privacy – Risk Officer & eigenaar, Rechtvaardig Advies
user-image

Gegevens en informatiebeveiliging gaan hand in hand. Niet om een gesloten datasilo te creëren, maar juist om te zorgen dat gegevens (en informatie) verantwoord kunnen stromen. Informatiebeveiliging is een breed onderwerp en soms wat onbegrepen. In dit boek weet Mark belangrijke concepten op een leesbare, begrijpelijke manier en met praktische voorbeelden over te brengen. Een aanrader voor iedereen die niet per se beveiligingsexpert is of wil zijn, maar wel goed wil begrijpen waar het om gaat.

Sander Brabander Chief Data Officer, Drechtsteden
user-image

Ken je die dikke boeken over IT en IT-beveiliging? Van die CISA- of CISSP-trainingsboeken bijvoorbeeld? Dik, cryptisch en vol jargon. Dat is dit boek juist niet! Mark heeft in zijn boek op een leuke en energieke manier een verhaal geschreven van de belangrijkste componenten op het gebied van informatiebeveiliging en hoe je in een organisatie hier praktisch mee kan omgaan.

Anske Jongsma Senior IT Auditor, Achmea
user-image

Een luchtig geschreven boek voorzien van praktische oefeningen niet alleen voor managers die betrokken zijn bij beslissingen op het gebied van informatiebeveiliging maar ook voor IT professionals die als geheugenopfrissing nog eens de samenhang der dingen terug willen lezen.

Jean Zweers Senior IT Auditor, Rabobank
user-image

Zeer duidelijk en toegankelijk geschreven handleiding / introductie in informatiebeveiliging voor bestuurders. Junior informatiebeveiligers zullen dit zeker kunnen gebruiken als leidraad / naslagwerk.

Ralf Siebelt Freelance Information Security Professional
user-image

Met Grip op informatiebeveiliging brengt Mark een survivalgids voor het oerwoud zoals ik informatiebeveiliging ken. Het boek bereidt je gedegen voor en biedt helder richting zodat je met vertrouwen de reis aangaat. Een complete beschrijving van alle aspecten die relevant zijn voor informatiebeveiliging en het beheer hiervan. Knap hoe Mark deze complexe en veelomvattende materie toegankelijk en uitnodigend beschrijft. Een must read, niet alleen voor managers maar ook voor meer technisch georiënteerde IT-ers; zodat zij met wederzijds begrip de informatiebeveiliing binnen hun bedrijf kunnen verbeteren.

Jasper Rappard Consultant Cyber Security & Application Performance, Legian
user-image

Met dit boek worden alle onderwerpen die belangrijk zijn om de ICT veilig en betrouwbaar te houden op een plezierige en laagdrempelige wijze beschreven. Ook een mooi naslagwerk voor degene die alles al denken te weten over dit onderwerp.

Sophie Roozen Executive director Internal Audit, Van Lanschot Kempen
user-image

Informatiebeveiliging is niet uitsluitend een ICT-uitdaging, maar vooral een business-uitdaging. Informatiemanagement, het beleggen van eigenaarschap en het inzichtelijk maken van risico's zijn daarbij cruciaal. Mark snapt dat en legt dat haarfijn uit in zijn boek.

Hugo Leisink Senior adviseur, Nationaal Cyber Security Centrum
user-image

Een belangrijk Nederlands cybersecurity boek wat geschreven moest worden. Het is overzichtelijk, praktisch, meer dan actueel en eigenlijk verplichte kost voor iedere manager of ondernemer. Persoonlijk vind ik hoofdstuk 13 goed om hier nog even te benoemen. We hebben namelijk allemaal een eigen sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid niet de zwakste cyberschakel in de keten te worden. Lezen en aan de slag dus om onze digitale samenleving samen veilig te houden!

Dimitri van Zantvliet CISO, Nederlandse Spoorwegen
user-image

Mark’s boek brengt het belang en de aanpak van informatiebeveiliging helder in beeld. Bij IT’s Teamwork geloven we erin dat digitale transformatie en informatiebeveiliging hand in hand gaan: beide strekken zich van de voordeur tot de achterdeur van een organisatie, en beide vergen verticale en horizontale verbinding in een organisatie. Dit brengt Mark’s boek helder in beeld. Voor het eenvoudig inventariseren van het huidige informatiebeveiligingsnivo en het snel definiëren van verbeterstappen, bieden we samen de BusinessITScan.

Anton Dijkhuis Eigenaar, BusinessITScan
user-image

Een verhelderende en vernieuwende kijk op het in de vingers (en grip) krijgen van informatiebeveiliging. Voor de beginnende IB'er een mooie routekaart, voor de doorgewinterde CISO een goed naslagwerk.

Jacques Eding CISO, Openbaar Ministerie
user-image

Een handzaam, begrijpelijk boek voor niet-ingewijden. Het laat heel helder zien wie waarom waarvoor verantwoordelijk is en biedt concrete handvatten om met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Het brengt ons beste kennen en kunnen bijeen. Daarin ligt meteen het enige acceptabele excuus dat dit er nu pas is.

Eric Nieuwland CISSP (informatiebeveiliger sinds 1995)
user-image

Het boek 'Grip op informatiebeveiliging’ geeft een helder overzicht van bruikbare methoden en technieken in de informatiebeveiliging. Dit is het "handboek soldaat" dat iedereen zou moeten hebben, zeker als je belangstelling hebt voor informatiebeveiliging

Marc Chang Sing Pang IT Architect Marketing & E-commerce, KLM Royal Dutch Airlines
user-image